Nivon-eendjes

Reeds enkele jaren is de binnentuin van Allardsoog een vruchtbare plek. Een flink aantal eendenkuikens breekt er door de eierschil heen na geduldig uitbroeden.

Huiswacht Jan de Mars fotografeerde het prille familiegeluk en beschreef hoe het eraan toe ging:

” Tijdens een huiswachtweek trof ik totaal onverwacht een eend met negen kuikentjes in de binnentuin. Twee vragen: hoe zijn ze er gekomen en hoe krijg ik ze in de vrije natuur? In mijn naïviteit heb ik als eerste reddingsactie een teiltje met water in de tuin gezet, maar daar hadden ze geen belangstelling voor. De eend liep met haar kroost van struik naar struik en zocht naar een uitgang. De tuin is alleen via de gang van het huis te bereiken. Toen de deur naar het halletje bij de achteruitgang open stond is de eend daar naartoe gewaggeld. Na het maken van een paar foto’s heb ik de voordeur van het halletje opengezet. Het gezelschap vertrok snel over parkeerplaats en grasveld richting sloot.

Omdat er vanwege het hete weer vaak veel deuren open stonden, was ik even in de veronderstelling dat de groep via het het huis in de tuin was gekomen. Na lang zoeken heb ik toch het goed verborgen nest tussen de struikjes gevonden. Dat betekent dus dat de eend een maand heeft zitten broeden terwijl er op enkele meters afstand gasten zaten te koffiedrinken, kinderen op de trampoline sprongen, het gras werd gemaaid, enz.

Omdat de struikjes later dat jaar gerooid zijn, verwachtte ik niet dat de eend het volgende jaar weer terug zou komen. Dat was echter wel het geval. Ze koos een paar andere struikjes uit voor het maken van een nest en kreeg daar twaalf kuikentjes. Ik heb geconstateerd dat ze af en toe de tuin uitvloog om te eten en dan de eieren onder een dikke laag dons achterliet.”

Mooi verslag Jan, dank voor je opmerkzaamheid en de verslaglegging in woord en beeld!