Natuurvriendenhuis Allardsoog:

In ons Natuurvriendenhuis wordt geleefd en gestreefd naar duurzame, groene, sociale omstandigheden volgens het GreenKey systeem. Hieronder leest u daar meer over.

Allardsoog is een Corona-proof (!) ruim en gezellig ‘doe-het-zelf-hotel’ voor verbinding met mede-gasten en direct contact met de natuur;

 

Op deze pagina vindt u :

inleiding over Natuurvriendenhuis Allardsoog,

Betekenis Green Key certificaat

Uitstapjes rondom Allardsoog

Het grote aantal Nationale Parken dat vanuit dit meest Noordelijk gelegen Nivonhuis (!) het bezoeken waard zijn,

Musea die binnen bereik zijn,

zwembaden (overdekte en ook een buitenbad),

Horeca en winkels  plus nog

enkele overige interessante bestemmingen.

INLEIDING ALLARDSOOG

Op het drie provinciën-punt van Groningen Friesland en Drenthe, ligt het “Natuurvriendenhuis Allardsoog”, één van de dertien natuurvriendenhuizen van het Nivon. Een betaalbaar ‘doe-het-zelf-hotel’ dat volledig door vrijwilligers wordt beheerd en gerund. In het huis zijn telkens twee huiswachten aanwezig om u te ontvangen en uw vragen te beantwoorden. Allardsoog is een ideale plek voor (korte) vakanties, weekendje weg maar ook voor het organiseren of bijwonen van workshops, groepsbijeenkomsten of een familiereünie Het ruime huis heeft in totaal 64 bedden, een grote uitstekend geoutilleerde keuken voor gebruik door individuele gasten maar ook zeer geschikt voor (grote) groepen. De verschillende zalen in Allardsoog zijn geschikt om rustig te lezen, TV te kijken of spelletjes te doen. De zalen zijn ook te huur voor het geven van lezingen, workshops of ook al uw feesten. (met of zonder gebruik van de keuken en met of zonder logies voor uw gasten)

Het huis heeft veel authentieke details die opeenvolgend modern, ouderwets, gedateerd en nu dan weer retro genoemd worden. Hoe men het ook benoemt: duurzaam is het zeker om oude bestaande structuren goed te bewaren, zeker wanneer die nog gaaf en of functioneel zijn.

Daarnaast zijn er in de binnentuin goedgekeurde speeltoestellen en bevindt zich naast het huis een prachtige jeu de boules baan!!

 

Natuurvriendenhuis Allardsoog ligt boven op een smalle zandrug met prehistorische grafheuvels en een middeleeuws landweer, en kijkt uit op een prachtig natuurgebied van bos, heide en weilanden. Een ideale plek voor fietsers en wandelaars die Allardsoog gebruiken als uitvalsbasis.

Er zijn fietsen te huur voor € 10 per dag

Allardsoog is ook Rustpunt voor fietsers en wandelaars. De picknickbank voor het huis en de vlag met het Rustpunt logo nodigen de sportieve voorbijgangers uit om een kopje koffie of thee te gebruiken, in de gezellige omgeving van het huis waar de huiswachten gastvrij en ook voor een praatje te vinden zijn.

GREENKEY CERTIFICERING

29 juni 2021 weer inspectie vanuit Green Key in Allardsoog

De landelijke NIVON-organisatie en alle accommodaties hebben zich ten doel gesteld om hun ambities op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen(MVO)  vorm te geven. Dit doen ze aan de hand van de criteria van het Green Key keurmerk.

Bij toekenning van het Green Key keurmerk  (Goud, Zilver of Brons) wordt behalve naar omzet en financieel resultaat, ook rekening gehouden met de sociale kant van de gegenereerde omzet. Daarbij onderscheiden we aandacht voor medewerkers/vrijwilligers, maatschappij en dierenwelzijn, en uiteraard ook zorg voor het milieu is een thema (minder CO2 uitstoot, minder afval). Men spreekt vaak over een goede balans tussen People, Planet en Profit.

Sociale verantwoordelijkheid en natuurbeleving zijn uitgangspunten van het NIVON (rood en groen). Maatschappelijk verantwoord ondernemen volgens de Green Key criteria past dus helemaal bij Nivon en dus bij Allardsoog!

Wat is Green Key precies?

Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en in de zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. In Nederland zijn er circa 650 locaties die ondernemen volgens de Green Key criteria. Hierbij richten ze zich op communicatie, gebruik duurzaam opgewekte energie, minimaliseren gas- en waterverbruik, afvalmanagement, mobiliteit, eten & drinken, groen & bouwen,  duurzaam inkopen van non-food producten, gebruik van biologische ingrediënten, tonen van maatschappelijke betrokkenheid met buren en (buur)gemeenten etc.

Een greep uit maatregelen die reeds genomen zijn op Allardsoog:

Er zijn reeds veel zonnepanelen en een zonnecollector voor warm water aangebracht op de daken. Bij gering aantal gasten worden de kamers zodanig ingedeeld dat een leegstaande vleugel en ongebruikte zalen niet verwarmd hoeven te worden.  Verder gaan we heel bewust om met uitprinten van mails of andere informatie, gebruiken Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en in de hal is LED verlichting in de plaats van gloeilampen aangebracht. Verder wordt al het afval gescheiden (GFT, Glas, Papier, Plastic en tenslotte restafval)

Voor 2021 wordt het aanbrengen van uitstroombeperkingen op alle kranen op de klussenlijst geplaatst en bij het vervangen van witgoed kiezen we voor de meest energiezuinige variant.

Wij vragen aan al onze gasten om hun steentje bij te dragen aan behoud van ons prachtige GOUDEN Green Key keurmerk door zich zoveel mogelijk te houden aan de aanwijzingen omtrent energie verbruik en afvalscheiding zoals dat is aangegeven.

UITSTAPJES

 

Het eeuwenoude Landgoed de Slotplaats in Bakkeveen

De Slotplaats Bakkeveen

www.deslotplaatsbakkeveen.nl

Natuurmonumenten heeft de Slotplaats in beheer en kwam onlangs met een nieuwe gebiedsvisie De SlotplaatsOm de natuur en cultuur op landgoed De Slotplaats te verbeteren en het landgoed beter beleefbaar te maken, gaat Natuurmonumenten de komende 18 jaar met negen speerpunten aan de slag. We gaan meer water vasthouden voor het bos en de dobbes en het landgoed meer verbinden met de omgeving.

Daarvoor staat o.a. een nieuwe water- en faunapassage onder de Bakkefeanster Feart op stapel. Deze punten staan beschreven in de nieuwe Gebiedsvisie De Slotplaats 2022-2040, getiteld ‘Genieten van ons landgoed’.In 2022 vieren we een jubileum. We zijn dan 25 jaar eigenaar van landgoed De Slotplaats. In een kwart eeuw is veel werk verzet. Toch zijn we er nog lang niet. Er zijn volop kansen en knelpunten om aan te pakken. Download op de website van Natuurmonumenten de volledige gebiedsvisie of de publieksfolder met een samenvatting ervan.

 

DARK SKY PARK,  beleef de sterrenpracht in eigen land!!

Dit buitengewoon bijzondere gebied van Nationaal Park Lauwersmeer is het op één naar donkerste gebied van
Nederland. Hier kan je bij heldere hemel de melkweg zien en duizenden(!) sterren. Zie verder:
www.darkskypark.nl

Beleef Drenthe

Allardsoog staat met één been in Friesland, maar met het andere in Drenthe!

Daar is veel te beleven. Ontdek welke verhalen tot leven kunnen komen   Portal voor de provincie Drenthe | Drenthe

 

 Biologische boerderij in Haule.

U bent van harte welkom om zelf eens een kijkje komen op het bedrijf.

U kunt hiervoor een afspraak maken, bel 0516 577 358

Kijk ook op  http://www.jansmahaule.nl/

 

Loop of fiets vanaf ons huis direct de natuur in!

Vanuit het huis zijn kunt u naar de heide van Duurswoude en naar het Mandefjild, het vrij toegankelijke natuurreservaat dat tegenover het Natuurvriendenhuis ligt en waar Schotse Hooglanders, Exmoorpony`s en Drentse schapen lopen. Deze schapen worden ’s avonds door de herder naar de schaapskooi gebracht van It Fryske Gea, aan het eind van de Jarig van der Wielenwei.

In het Mandefjild zijn ook verschillende wandelingen uitgezet:

Daarnaast is er ook een aantal wandelroutes die ons Natuurvriendenhuis Allardsoog als startpunt hebben. Vanwege de coronacrisis gelden er speciale regels voor de bezoekers van de natuurgebieden.

Voor fiets en wandelroutes in de directe omgeving is in het huis veel informatie aanwezig. De huiswachten informeren u graag. Overige inlichtingen zijn te verkrijgen bij de VVV in Bakkeveen of op de website    www.bakkeveen.nl

Vermaak in de Kop van Drenthe

Op zoek naar uitjes, samen of voor het hele gezin? Van zwemplassen tot kinderboerderijen en van beeldentuinen tot musea. De Kop van Drenthe heeft genoeg te bieden! Bekijk de buitenspeelkaart
of de beleefkaart om alvast wat inspiratie op te doen.

Ecokathedraal

31 km   : IJntzelaan te Mildam

Een stuk grond waar de natuur al meer dan 40 jaar ongestoord haar gang kan gaan. Lees er meer over en verwonder u, zeer aanbevolen!!

https://www.ecokathedraal.nl/nl/

Beleeftuin De kleine salamander

 (13 km op de fiets vanaf Allardsoog)

De Kleine Salamander is  een actiegericht kleinschalig
ecologisch werkend eenmansbedrijf in Fochteloo. Adopteer er een bijenvolk, vraag didgeridoo-les of bezoek er ‘de 1-aarde winkel’  op vrijdagmiddag.

Binnen en buiten het bedrijf van Sjoerd Bonnema staan ecologische bijenhouderij, didgeridoo-muziek, tuin en plezier centraal. Op het terrein van Allardsoog is een bijenstal van Sjoerd aanwezig en bij de huiswachten is honing en zelfgemaakte jam van de Kleine salamander te koop. Veel te ontdekken en te leren bij Sjoerd! Kijk voor meer info op:

https://www.dekleinesalamander.com/

NATIONALE PARKEN

Nationaal Park Fochteloërveen

Het Fochteloërveen  is een uitgestrekt hoogveengebied vlakbij Assen. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. In het gebied staat een aantal uitkijktorens en -platforms, waar de ‘zeven’ wel de meest in het oog springende van is. Er zijn fiets- en wandelroutes beschikbaar. Er is een 18 meter hoge uitkijktoren en een vogelkijkhut.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

In stilte genieten van de wildernis

‘Als ik behoefte heb aan stilte, zoek ik het Nationaal Park Drents-Friese Wold op. In deze oernatuur kun je eindeloos dwalen langs een kronkelige beek, over zandverstuivingen, door schemerige sparrenbossen en over grote heidevlaktes. Soms kom je een herder met zijn schapen tegen of zie je in de verte een groep Sayaguesa-runderen.’

Marieke van der PaauwMarike van der Paauw,  Boswachter van dit gebied

Nationaal Park Lauwersmeer 

SBB activiteitencentrum het Lauwersnest    De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog  (45 km)

Voor informatie over historie, vogelsoorten en excursies en activiteiten zie https://www.np-lauwersmeer.nl

Rondje Lauwersmeer (42 km) als je bijvoorbeeld met je fiets op de auto naar Zoutkamp (35 km) gaat.

 

Nationaal Park Schiermonnikoog

In elk seizoen is een dagje ‘Schier’ een prachtige belevenis. Met de veerboot vanuit de vissershaven van
Lauwersoog (kleine 50 km)  in 45 minuten naar Schiermonnikoog. Huur een fiets bij aankomst of wandel naar het mega brede  strand van dit kleine gezellige eiland. Fiets door de duinen, neem je verrekijker mee om (trek)vogels te spotten.

Nationaal Park Alde Feanen

Bezoekers centrum: Koaidyk 8a 9264 TP Earnewâld ( 35 km)

Mooie wandelroutes van 5-20 km  zie de folder van It Fryske Gea

Vaartochten met een gehuurde fluisterboot, of een rondvaart als je je wilt làten varen..

Fietsrondje van 25 km,  langs 18 gedichtenpanelen rond Oudega ( 28 km)  , info:  www.dichterspaad.nl

Zie voor alle activiteiten en excursies:     www.np-aldefeanen.nl/kalender

Nationaal Park Drentse AA

Een zeer gevarieerd landschap waar veel te ontdekken is. Ga te voet, te paard of met de fiets..

Wandel en fietsroutes zijn uitgezet van uit veel verschillende startpunten met goede parkeergelegenheid;
Bijvoorbeeld vanaf de Brink in Zeegse (25 km)  Voor meer startpunten:    www.drentscheaa.nl

ELFSTEDENROUTE MET 11 FONTEINEN

Nieuw Cultureel erfgoed in Friesland:

Ter gelegenheid van LF2018 :Leeuwarden Friesland 2018 Culturele Hoofdstad van Europa hebben alle 11 steden een speciaal voor die gelegenheid ontworpen fontein in hun stadscentrum geplaatst.

Leuk om ze allemaal te bezoeken met de auto, de brommer, de elektrische fiets of met het OV

Zie ook https://11fountains.nl/fonteinen/

MUSEA 

Als indicatie voor de reistijd met een auto is de afstand vanaf Allardsoog weergegeven. Voor een uitstapje met het OV kijkt u op  www.OV9292.nl 

Om te zien welke actuele tentoonstellingen u kunt aantreffen klikt u op de link van het betreffende museum;

11 km :    Veenhuizen   Gevangenis museum   www.gevangenismuseum.nl/

18.5 km : Surhuisterveen  Ot en Sien museumboerderij

https://www.museum-otensien.nl/

44 km :   Leeuwarden    www.friesmuseum.nl

42 km:    Nabij Heerenveen    www.museumbelvedere.nl    museum voor moderne kunst

27 km:   Assen   www.drentsmuseum.nl

31 km :    Groningen:   www.groningermuseum.com

12,5 km:  Museum Havezate Mensinge    www.Mensinge.nl
 
36 km :  Noard Burgum  : Klompenmakerij en klompenmuseum   www.klompen.frl

32 km :  Noordwolde  Nationaal vlechtmuseum ;  www.vlechtmuseum.nl

 

ZWEMBADEN

Molenduinbad in Norg. Een prachtig overdekt zwemparadijs

De Bonte Wever    in Assen

De Dúndelle in Bakkeveen.  Een mooi openlucht zwembad met grote ligweide en midgetgolfbaan

HORECA EN WINKELS

Voor als je geen puf hebt om zelf te koken:

Naast Allardsoog vindt je het restaurant ‘de drie provinciën’  met een prima keuken en gezellige uitstraling. Veel duurzame streekprodukten op de menukaart! neem vast een kijkje op https://dedrieprovincien.nl/restaurant/

Pizzeria Bakkeveen voor uitzonderlijk lekkere pizza’s:

https://afhaalpizzabakkeveen.nl/

Wanneer je wel zelf in de grote keuken van Allardsoog aan de slag wilt:

Ekoplaza , Moleneind – Zuidzijde 57-59, 9203 ZW DRACHTEN

Poeisz ,Leeksterweg 43  in Haulerwijk https://www.poiesz-supermarkten.nl/onze-winkels/supermarkt-haulerwijk/leeksterweg

Poeisz  Duerswâldmer Wei 2, Bakkeveen https://www.poiesz-supermarkten.nl/onze-winkels/supermarkt-bakkeveen/duerswaldmer-wei

 

OVERIGE BESTEMMINGEN

Herinneringscentrum Kamp Westerbork  (35 km)

Bezoekadres:  Oosthalen 8  9414 TG Hooghalen

Hier kunt u op de plaats waar het allemaal plaatsvond de gebeurtenissen uitgebeeld en beschreven zien.

Kijk voor meer info :  www.kampwesterbork.nl

 

12 km :  Westervelde   Hunebed D2