Oktober 2020

We maken de balans op van de zomer nu herfstregen en lagere temperaturen ons in de herfst gebracht hebben.

Het was ondanks alle Corona toestanden een heel goed seizoen voor Allardsoog. Praktisch  de hele zomer was het maximale aantal gasten in huis dat met Nivon Nederland en de Veiligheidsregio was overeengekomen. De zeer ruime opzet van het voormalige schoolgebouw is daarbij een zeer belangrijke factor naar is gebleken!  De ruime gangen, de grote keuken en de uitbundig grote eetzaal en entree maken dat iedereen zich heel veilig voelde.

Iris Vermaas van Nivon Nederland maakte vorige maand mooie foto’s in ons Natuurvriendenhuis en ook met behulp van een drone werd Allardsoog op de gevoelige plaat gezet, schitterend overzicht met goed waarneembare structuur van de voormalige Landbouw Huishoudschool. Ook de Jeu de Boules baan is prachtig te zien.

Workshops dit najaar Coronaproof

De workshop Creatief met bijenwas (Encaustic Art) in december van Sonja Hendriks op een veilige manier gegeven kan worden. In de Klinkenbergzaal blijkt er voldoende ruimte voor een gezellige groep deelnemers met 1,5 meter tussenruimte. Ook zijn de overige faciliteiten zoals stroomvoorziening voor de kleine strijkboutjes in ruime mate aanwezig. Sonja heeft er heel erg zin in om de workshop te geven. Ze benadrukte dat het echt niet nodig is dat je kunt tekenen of schilderen; De verwarmde was laat je op eigenzinnige wijze de mooiste afbeeldingen vormen. Kijk eens wat je tijdens deze workshop zoal kunt doen op de website van Sonja:

Geen buurtbus door Corona   🙁

Gasten die met het OV naar Allardsoog willen reizen kunnen niet verder dan Bakkeveen komen met Arriva. Probeer bij het vastleggen van je verblijf met de aanmeldsecretaris te regelen dat een huiswacht je van de bushalte in Bakkeveen kan ophalen tegen een vrijwillige vergoeding. Deze transfer is voor maximaal drie personen.

1 juli :   Nieuwe honing en versoepeling Corona-maatregelen

Het RIVM en onze Veiligheidsregio hebben per 1 juli toestemming gegeven voor het verblijf van gasten uit 9 verschillende huishoudens, zo komt Allardsoog dus weer flink op stoom!

Imker Sjoerd Bonnema van “de Kleine Salamander’ heeft onlangs honing geoogst uit de bijenkasten op Allardsoog. Ruim 14 kg kon hij slingeren. Hij heeft grote en kleine potjes gevuld en voorzien van speciale Allardsoog etiketten. Zodra het door de Veiligheidsregio voor onze huiswachten weer is toegestaan om aan de balie fietskaarten, jam en honing te verkopen kan je naar deze nieuwe honing vragen. Leuk om cadeau te geven of om lekker zelf te smikkelen!

 

 

 

 

20 juni :   Doneren Nivon.nl

Door de coronacrisis zal het aantal overnachtingen in de Natuurvriendenhuizen dit jaar onvoorstelbaar veel lager uitvallen dan vorige jaren, een grote verliespost dus! (Zoals voor zoveel  organisaties in de toerisme sector)

Daarom is Nivon Nederland een actie gestart om leden en niet-leden gelegenheid te bieden om een donatie te doen. Dit kan via https://doneren.nivon.nl/

Uw donatie kan zowel bestemd worden voor Nivon als geheel of ook specifiek voor uw favoriete Natuurvriendenhuis of Nivon Camping. We hopen dat veel mensen de website zullen bezoeken en er een donatie zullen doen.

17 juni:   Jeu de boules

De jeu de boules baan is helemaal opgeknapt en ligt er weer uitnodigend bij! Leuk om op gepaste afstand met andere gasten in gesprek te komen tijdens een ontspannend spelletje jeu de boules.

15 juni:   verruiming aantal gasten

Vanaf 15 juni kunnen er maximaal 30 gasten ontvangen worden in Allardsoog! De verruimde maatregelen zijn gebaseerd op de RIVM richtlijn en goedgekeurd door Nivon Nederland en tijdens inspectie door onze veiligheidsregio. Gasten zijn dus weer van harte welkom en kunnen zich veilig voelen!

Reserveringen graag altijd in overleg met onze aanmeldsecretaris : allardsoog@nivon.nl of eventueel telefoon 088 0990971

1 juni 2020:   Heropening Allardsoog

In de voorbereiding van het heropenen van Allardsoog op 1 juni 2020 is het plan van aanpak dat de Beheercommissie had opgesteld en uitgevoerd om veiligheid te beiden aan gasten en huiswachten goedgekeurd door het Corona team van Nivon Nederland.

Op donderdag 28 mei werd Allardsoog bovendien door een inspecteur van de veiligheidsregio bezocht om goedkeuring te krijgen voor heropening van het huis voor logerende gasten (dag-toerisme nog niet mogelijk, het Rustpunt blijft dus nog gesloten tot nader order)

De inspecteur was onder de indruk van alle details waaraan gedacht was en gaf als compliment dat er goed was nagedacht over alles!!

Bij het reserveren via de Aanmeldsecretaris ( allardsoog@nivon.nl) worden de nieuwe maatregelen en gedragsregels voorgelegd aan de gasten voor instemming. Ook zijn deze gedragsregels op verschillende plaatsen in het huis duidelijk zichtbaar opgehangen om onveilige situaties te voorkomen.

De capaciteit van het huis is drastisch verminderd om veilig verblijf te garanderen. Gasten van maximaal 6 verschillende huishoudens kunnen tegelijkertijd in huis zijn. Elk huishouden kan dan beschikken over een eigen toilet/douche, eigen eettafel, eigen zitje. Het terras in de binnentuin is volgens de 1.5 meter maatschappij ingericht. Er is ruim desinfectans en reinigingsmateriaal beschikbaar op de plek waar dat gewenst is.

Tips voor uitstapjes:

Bessenkwekerij It Fryske Hiem voor verrassende workshops zoals o.a. jam en likeur maken 🙂  Ook is er een Melktap voor biologische melk van het bedrijf zelf.

Neem ook eens een kijkje bij de Schaapskooi van it Fryske Gea.

Beide uitstapjes zijn op nog geen 2 km afstand van Allardsoog te vinden!

Voor meer info: kijk op https://allardsoog.nivon.nl/de-omgeving/

NIVON   1 mei viering 2020

Boeiende Koos Vorrink lezing door Sadet Karabulut. Ze sprak de 4de Koos Vorrink lezing uit. Vanwege de corona-maatregelen zonder publiek en daarom digitaal te zien en te horen via onderstaande link. Ook Sabine Baumgarten van Nivon Jong was te gast en sprak over het ontstaan en de geschiedenis van de natuurvrienden beweging en haar ervaring met de totaal 40 Natuurvrienden organisaties wereldwijd.

Inwoning door eendenfamilie

Reeds enkele jaren is de binnentuin van Allardsoog een vruchtbare plek. Een flink aantal eendenkuikens breekt er door de eierschil heen na geduldig uitbroeden.

Huiswacht Jan de Mars fotografeerde het prille familiegeluk en beschreef hoe het eraan toe ging:

” Tijdens een huiswachtweek trof ik totaal onverwacht een eend met negen kuikentjes in de binnentuin. Twee vragen: hoe zijn ze er gekomen en hoe krijg ik ze in de vrije natuur? In mijn naïviteit heb ik als eerste reddingsactie een teiltje met water in de tuin gezet, maar daar hadden ze geen belangstelling voor. De eend liep met haar kroost van struik naar struik en zocht naar een uitgang. De tuin is alleen via de gang van het huis te bereiken. Toen de deur naar het halletje bij de achteruitgang open stond is de eend daar naartoe gewaggeld. Na het maken van een paar foto’s heb ik de voordeur van het halletje opengezet. Het gezelschap vertrok snel over parkeerplaats en grasveld richting sloot.

Omdat er vanwege het hete weer vaak veel deuren open stonden, was ik even in de veronderstelling dat de groep via het het huis in de tuin was gekomen. Na lang zoeken heb ik toch het goed verborgen nest tussen de struikjes gevonden. Dat betekent dus dat de eend een maand heeft zitten broeden terwijl er op enkele meters afstand gasten zaten te koffiedrinken, kinderen op de trampoline sprongen, het gras werd gemaaid, enz.

Omdat de struikjes later dat jaar gerooid zijn, verwachtte ik niet dat de eend het volgende jaar weer terug zou komen. Dat was echter wel het geval. Ze koos een paar andere struikjes uit voor het maken van een nest en kreeg daar twaalf kuikentjes. Ik heb geconstateerd dat ze af en toe de tuin uitvloog om te eten en dan de eieren onder een dikke laag dons achterliet.”

Mooi verslag Jan, dank voor je opmerkzaamheid en de verslaglegging in woord en beeld!

Februari 2020:  NIVONLAND Kinderpaspoort

De aantrekkelijke lay-out van deze leuke uitgave zal er zeker toe bijdragen dat kinderen vaker op vakantie willen in NIVONLAND ! Er zijn verschillende missies uitgeschreven om te voltooien, met stempels die te behalen zijn en natuurlijk alle leuke ervaringen tijdens hun verblijf op de verschillende lokaties van Nivon. Het is werkelijk een heel aantrekkelijk product dat Nivon Nederland hiermee aanreikt aan (groot)ouders om kinderen te stimuleren bij Nivon te verblijven. Goede actie van Nivon !

Krokusvakantie februari 2020

Het waren super gezellige weken deze voorjaarsvakantie! Een flink aantal gezinnen met kinderen waren onze gast zodat de gymzaal weer eens uitbundig gebruikt werd, wat een leven in de brouwerij!

Familie

In de nestkastjes aan de voorzijde van het huis waren de eerste vogeltjes zich al weer aan het oriënteren, de lente is nu duidelijk in aantocht, ook daar dus veel levendigheid.

NL doet AFGELAST  ( 12 maart 16.45)

Op vrijdag 13 maart is de grote landelijke vrijwilligersactie vanwege de uitbraak van het Corona virus afgelast. De voorgenomen grote klussen in en om het huis zouden door extra vrijwilligers ter hand genomen worden. Zo zou onder andere de Jeu de boules baan weer opgefrist worden voor het komende seizoen.

Ook verschillende schoolklassen die actief zouden zijn hebben zich afgemeld voor dit project. We hopen natuurlijk dat dit slechts uitstel zal zijn en geen afstel zal blijken te worden..

Opfrissen Rustpunt Allardsoog

                      

Allardsoog is een RUSTPUNT voor fietsers en wandelaars, maar momenteel gesloten vanwege de sluiting van het huis. De vlag met het Rustpunt logo heeft de afgelopen seizoenen dapper dienst gedaan en is nu aan vervanging toe. Tweede week maart komt er een nieuw fris exemplaar aan de vlaggenmast voor het huis.

Wanneer het huis weer wordt opengesteld voor gasten zal ook de functie van Rustpunt weer ingevuld worden. Nog niet bekend in welke vorm we deze service kunnen aanbieden.

We hopen de vele wandelaars en fietsers komend zomerseizoen toch zeker te kunnen ontvangen voor een kopje koffie of thee, een praatje met de huiswachten en het bekijken van de actuele expositie van regionale kunstenaars.

 

Landelijke Nivon- Actie voor kinderen

Nivon Nederland heeft ook in 2020 de landelijke actie ‘kinderen tot 16 jaar gratis’!
Ouders, begeleiders en grootouders mogen als Nivon-lid gratis twee kinderen onder hun begeleiding laten logeren in Allardsoog. De kinderen moeten daarvoor ook Nivon-lid zijn en bij aankomst hun eigen lidmaatschapskaart tonen.

CADEAU-TIP: 

GEEFT UW JARIGE  (KLEIN) KIND EEN NIVON LIDMAATSCHAP CADEAU!!

Geef ze daarmee ruimte voor een ervaring in plaats van materiële zaken.

De unieke gymzaal van Allardsoog blijft gelukkig open in de wintermaanden!!

Door vrijwilligers van de Technische dienst en met steun van Nivon-Nederland wordt de prachtige gymzaal verduurzaamd en daarmee winterproof gemaakt. Met een vernuftig systeem met o.a. grote ventilatoren die aan het plafond worden aangebracht zal in de koude wintermaanden de gymzaal verwarmd kunnen blijven. Eerder was er sprake van sluiting van deze bijzondere accomodatie vanwege het buitensporige (!)  energie verbruik in de wintermaanden. We zijn als bestuur ontzettend blij met de enorme inzet en financiële ondersteuning die dit project ondervindt.

Bovendien is in het kader van verduurzaming en terugdringen van het algemene energieverbruik  ruimte gemaakt voor isolatie van alle buitenmuren van heel Allardsoog. Naast de eerder aangebrachte zonnepanelen en aanpassingen van CV leidingen zal daarmee grote winst behaald worden op gebied van energiebesparing. Chapeau voor de vrijwilligers van de Technische dienst!!

Voor eerdere nieuwsberichten van en over Allardsoog kijkt u onder het kopje Nieuwsbrieven (zie uitschuifmenu onder de button Nieuws en activiteiten)

Activiteiten  en evenementen 2020

Er is reeds een aantal interessante activiteiten en evenementen bekend voor het hele jaar.  Behalve leuke en interessante workshops in eigen huis kunnen zeker ook regionale evenementen zoals de Drentse fiets4daagse , theaterspektakel het Pauperparadijs  en een heuse Opera op het Wad bij Moddergat een prachtige aanleiding vormen voor een verblijf in Allardsoog!

Ook de NIVON fietstocht RONDJE NOORD OP DE FIETS van 6-12 september is de aandacht waard!

Voor uitgebreide informatie  onder het  kopje WORKSHOPS en evenementen (zie uitschuif menu onder de button Nieuws en activiteiten)