Augustus

NIVON werkgroep Sociale Groepsvakanties organiseert vakantieweken voor mensen voor wie vakantie vieren niet vanzelfsprekend is (statushouders, minima,..).  Een aantal Natuurvriendenhuizen stelt daarvoor het hele his beschikbaar gedurende een hele week, waaronder Allardsoog.

Dit jaar heeft Allardsoog zelfs twéé weken vrij gemaakt! Er kunnen dan helaas geen individuele gasten boeken maar dat dient het hogere doel van dit sociale project.

Wat nadere info over deze vakantieweken zoals dat vermeld staat op de website van de Sociale Groepsvakanties:

Veel volwassenen en kinderen leven langdurig in armoede. In 2020 ging het om 99.000 kinderen. Dat is ongeveer één kind per klas (bron: CBS 2022). Van luxe als een vakantie kunnen zij alleen maar dromen.

Dankzij Sociale Groepsvakanties kunnen zij tóch een week weg, zorgeloos en kosteloos. En hoe cool is het om geweldige vakantieverhalen met je klasgenootjes te kunnen delen? De positieve effecten op kinderen zijn buitengewoon groot.

Nivon stelt haar Natuurvriendenhuizen voor de vakantieweken ter beschikking. De enige zaken die dan nog nodig zijn, zijn begeleiders en geld.

Lees meer over dit mooie initiatief op Sociale Groepsvakantie | Gun sociale minima óók een vakantie!

ATTENTIE:

Diverse bestuursleden van de werkgroep Sociale Groepsvakanties hebben na jaren trouwe dienst de wens om te stoppen en iets moois over te dragen.

We zoeken een voorzitter, fondsenwerver, vrijwilligerscoördinator en penningmeester. Wij zorgen voor een goede overdracht van geld, kennis en enthousiasme!

Meer info

Doky Verhagen, vz@socialegroepsvakantie.nl

 

De toekenning  GOUD van GREENKEY  is zichtbaar door het fris gekleurde vignet  dat op de gevel hangt naast de voordeur. Steeds meer gasten, vooral jongeren hechten grote waarde aan dit internationaal uitgerolde waarderingssysteem. Het beoordeelt de accomodatie op punten zoals duurzaam ondernemen en duurzaam investeren, sociale facetten en verbinding met de omgeving.

Voor Allardsoog is Klaas Breunis de contactpersoon voor GREEN KEY en hij zorgt dat al de te beoordelen punten op orde zijn en blijven!!  Dank Klaas voor deze reuze inzet, het resultaat is GOUD waard:)

Juni 2022

Hoera, we hebben nieuw tuinmeubilair!

Hartelijk welkom in de binnentuin of op het terras achter de van der Wielenzaal. Lekker in de zon of onder de parasols in de schaduw!

 

Mei 2022

DE BIJZONDERE VEENLAND EXPRESS-HUIFKAR RIJDT STRAKS WEER!Staatsbosbeheer Veenland (Zwartemeer, Zuidoost Drenthe) rijdt dit seizoen voor het achtste jaar per huifkar door bijzondere hoogveen natuurgebieden zoals het Bargerveen en het Oosterbos.Na twee ‘ritloze jaren’ rijden we vanaf mei weer in de nieuwe, hypermoderne Veenland Express. Deze unieke en luxe dubbeldekker biedt plaats aan maximaal 60 personen (zie bijgesloten foto). Middels luchtdruk kan de huifkar naar de grond afzakken zodat het tevens geschikt is voor minder validen, mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, scootmobiel of rollator. In de nieuwe Veenland Express kunnen zelfs bedlegerige mensen nog een keer een dagje mee de natuur in!Daarmee dus geschikt voor familiefeesten (jubilea, bruiloften), personeel- en bedrijfsuitjes maar juist ook voor groepen uit verzorg- en verpleeghuizen, ouderenbonden en Zonnebloem-afdelingen.Allerlei arrangementen zijn mogelijk, met of zonder iets te eten en drinken. Zoals een middagarrangement voor, bijvoorbeeld, 40 personen: ontvangst met koffie-thee-koek, korte fotopresentatie over de unieke hoogveennatuur en aansluitende huifkartocht van ruim 2 uur, met bezoek aan de grootste schaapskooi van Nederland, inclusief biologisch drankje aldaar: € 18,50 per persoon (prijs p/p afhankelijk van groepsgrootte). Informeer naar de mogelijkheden.In het komende seizoen, met de eerste rit op 8 mei, beginnen ook de ‘Publieksdagen’, waarbij jezelf, met je partner of gezin mee kunt rijden voor een leuke ronde, inclusief een versnapering, voor €15,00 per persoon. Zie voor alle data en aanmelding de bijgesloten flyer. De 21 Publieksdagen 2022, met Nederlandse gidsen, zijn uiteraard ook zeer geschikt voor uw eigen gasten die op dat moment bij u verblijven!Om een beeld te krijgen van de unieke Veenland Express en de rit door de bijzondere Bargerveen-natuur zie onderstaand, kort Youtube-filmpje: https://youtu.be/rE-qz4mm-aEGeïnteresseerd? Bel (0031-653199389) of mail voor mogelijkheden naar e.bloeming@staatsbosbeheer.nlLink naar website www.staatsbosbeheer/nl/veenlandexpress(voor overige excursies en activiteiten kijk ook op [http://www.meetingnature.nl)]www.meetingnature.nl)Erik Bloeming* Boswachter Staatsbosbeheer Het Veenland – Zwartemeer* Natuurpark Ranger Internationaal Natuurpark Veenland* Tel.: 0031-653199389www.meetingnature.nl

April 2022

Op zondag 24 april werd de nieuwe LAW Het Stellingenpad feestelijk geopend in Appelscha. Het pad is ontwikkeld door de Vrijstaat Stellingen en Nivon heeft de gids uitgebracht samen met enkele overige partners. Jolanda Verwoerd van Nivon bedankte iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze indrukwekkende wandeling. Het is een zeer interessante tocht met zeer veel cultuurhistorische inhoud. Loopt door Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel en doet Allardsoog en het Hunehuis aan!!

Dus gaat je wandelhart sneller kloppen bij het vooruitzicht van deze nieuwe tocht? Boek dan in Allardsoog en ga op pad!!

 

 

 

 

Er was eindelijk weer de workshop Vogelskijken begin deze maand na twee jaar uitval door Corona. onder leiding van Koert werden weer prachtige plekjes bezocht en veel vogels gezien!

Maart 2022

De goed bezochte workshop Bevlogen zingen was een succes! Het was de eerste keer dat deze in Allardsoog werd georganiseerd en met het mooie weer was het goed toeven in de buitenlucht!

 

Het lang verwachte STELLINGENPAD is geopend. De route loopt van Appelscha naar Appelscha en leent zich voor een verblijf in Allardsoog!

Kijk voor meer info op:  https://www.recreatieschapdrenthe.nl/fonds/realisatie-streekpad-het-stellingenpad

 

NL-DOET is op Allardsoog op vrijdag  11 maart opgeluisterd door 10 leerlingen van het Terra college. Ze hebben zich zeer verdienstelijk gemaakt in de tuin en hadden het gezellig.

Broodje knakworst ging erin als koek en na afloop kregen ze allemaal een op hun naam uitgeschreven oorkonde:)

 

Op 7 en 8 maart werden er KLUSDAGEN georganiseerd op Allardsoog. Er werd zowel geklust als ook schoongemaakt en was in feite een soort kleine werkweek. Flinke ploeg trad aan op zondagavond en er is heel wat werk verzet. Opperbeste stemming en heerlijke catering door onze eigen Jan Smit die als vanaouds weer voor duurzame veganistische maaltijden zorgde.

 

22 januari

Vandaag werden 2 bomen geschonken en geplant.

Onze groep van de Sayagyi U Ba Khin Stichting, die al jaren een meditatiecursus in ons huis verzorgt, heeft 8 jaar geleden een krentenboom geplant.

In november stelden ze voor nog 2 bomen erbij te plaatsen.

Vandaag kwam er dus een Sierappel en een Kers bij.

De mannen, Paul en Jos, zijn zelf ook actief in de stichting en vaak present op de meditatiecursus en hebben de klus tussen winterse buien door geklaard.

15 januari 2022

Op 15 januari 2022 gaf het Centraal Bestuur van Nivon Nederland op basis van de aangekondigde versoepelingen van het kabinet, toestemming om alle Natuurvriendenhuizen weer open te stellen voor gasten. Vooralsnog geldt dat alleen voor individuele boekingen. Groepen en daarom ook workshops zijn nog niet toegestaan. Ieder verwacht dat op niet al te lange  termijn daar ook weer ruimte voor zal komen 🙂

2022

Een nieuwjaar met de beste wensen voor iedereen en ook voor Nivon als geheel!

Ook al zit corona ons nog steeds in de weg en mogen we geen gasten ontvangen, de huiswachten doen hun werk en houden de wacht. Beetje saai natuurlijk maar met aandacht voor de omgeving is er toch nog veel moois te beleven. Zo fotografeerde Ed Slagt deze kleurige zonsopkomst in het Mandefjield, pal tegenover Allardsoog

  Deze kleurige zonsopkomst is symbool voor de veelkleurigheid van het leven en bevat een moment dat we elke dag weer opnieuw mogen beleven. Elke dag zal de zon weer opkomen, elke dag weer een nieuwe kans om het goede te doen en te genieten van wat er te genieten is 🙂

Laten we erop vertrouwen dat we binnenkort weer allemaal naar Allardsoog kunnen komen om op een mooie ochtend dit kleurige schouwspel zelf te beleven!

 

 

Kerst in Allardsoog

Begin december 2021 werd Allardsoog traditiegetrouw weer in Kerstversiering getooid. Vele handen hielpen om de kerstboom en overige binnen versiering op te frissen met zelfgemaakte  kerststukjes. Versiering aangebracht door vrijwilligers: Tine van der Meer (Baliestuk en kerststukjes), Wies Kalsbeek (kerststukjes, deurversiering en denneappels), Kitty Suijling en een gast (kerstbomen), Hans Suijling (verlichting buiten in binnentuin).

Alles was gereed voor een mooie en gezellige Kerstperiode toen onverwacht een harde lockdown over Nederland werd afgekondigd. Alle Nivon Natuurvriendenhuisen werden gesloten tot in elk geval 14 januari 2022. Voor heel veel mensen een domper helaas maar uit solidariteit met de zorgmedewerkers en ter bescherming van de huidige zorgcapaciteit kon het kabinet niet anders besluiten. Wanneer deze omicron-hobbel genomen is zal het vast beter worden in 2022, laten we daar onze hoop op gevestigd zijn!

De huiswachten kunnen van al deze mooie Kerstversiering nu (zonder gasten) ‘al het moois er vanaf kijken’ en zoveel als mogelijk een goede Kersttijd hebben…

De leden van de Beheercommissie (BHC) van Allardsoog wensen iedereen al met al toch goede Feestdagen en we verheugen ons erop u (weer) te kunnen ontvangen in Allardsoog in 2022 en in goede gezondheid!

Als troost in deze donkere dagen tonen we graag een aantal foto’s die deze maand in de tuin van Allardsoog gemaakt zijn door de heer Freek Oene Kalsbeek.

 

Op 17 november was er weer een klusdag waarbij grote seizoensklussen werden aangepakt. Rinus bedankte de deelnemers in een mail met lovende woorden en enkele actiefoto’s

Beste Klussers,

Langs deze weg wil ik jullie (ook de klussers die door omstandigheden verhinderd waren) bedanken voor jullie inzet en bereidwilligheid om mee te werken aan het onderhoud van het mooie Natuurvriendenhuis Allardsoog. Het was afgelopen woensdag 17 november, net zoals de voorgaande klusdagen, gezellig om samen even de handen uit de mauwen te steken. Er is veel werk verricht en het een en ander bijgepraat.

De soep en de broodjes waren weer uitstekend verzorgd door Kitty en Hans. (en Jan Smit)

Zoals jullie weten was dit voor mij de laatste klusdag. Hopelijk komt er snel een opvolger zodat het klusgebeuren door kan gaan zoals we gewend waren. Bij navraag blijkt dat er onder jullie niemand in de gelegenheid is het over te nemen. Mocht je je bedenken of iemand weten, geef dit dan z.s.m. door aan de Voorzitter Mieke Minkes.

Om voor het komend jaar een nieuwe piketrooster te maken zou ik van de klussers die (nog) niet deelnemen aan het piket rooster graag willen weten of ze komend jaar daarin mee willen draaien. In je piket-week kan je zelf bepalen welke dag je naar Allardsoog gaat om te kijken of er iets te repareren is. Hoe meer deelnemers hoe kleiner de “verplichting” om een dag te komen. Daarnaast ben je natuurlijk altijd van harte welkom om het huis te bezoeken. Het verhoogd je binding met het huis.

   

November 2021 opnieuw Coronamaatregelen in de Natuurvriendenhuizen.

Vanaf maandag 8 november zullen de vrijwilligers van natuurvriendenhuizen en afdelingsgebouwen je vragen een coronatoegangsbewijs te laten zien. Om het verblijf op onze locaties verantwoord te houden zullen we gasten en deelnemers vanaf 13 jaar bij aankomst controleren op een QR-code met een groen vinkje. Dit kan via de Corona Check App op een smartphone of via een uitgeprint coronatoegangsbewijs. Zonder coronatoegangsbewijs kan er niet verbleven worden in onze natuurvriendenhuizen en afdelingsgebouwen.

Mondkapjes dragen in de afdelingsgebouwen en natuurvriendenhuizen hoeft niet, maar mag wel uiteraard. De natuurvriendenhuizen en afdelingsgebouwen worden beheerd door hun vrijwilligers en gasten. We hebben samen de verantwoordelijkheid elkaar een prettig verblijf te bezorgen. Geef elkaar de ruimte, ga respectvol met elkaar om en wees je er bewust van dat onze vrijwilligers hun best doen de boel zo goed mogelijk te regelen.

We doen ons best om met z’n allen onze verantwoordelijkheid te nemen.

Oktober , toekenning Green Key certificaat 2021: GOUD

Geheel volgens het centraal beleid van Nivon is in de zomer de bedrijfsvoering van Allardsoog met GOUD bekroond binnen het certificeringssysteem van Green Key.
Dit certificaat geeft aan dat Allardsoog op het hoogste niveau scoort op het punt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), onder andere doordat we een 100% vrijwilligers organisate zijn en er elke zomer een sociale week aangeboden wordt aan een-ouder gezinnen die geen geld hebben voor vakantie. Verder is geconstateerd dat de leden van de Beheercommissie (BHC) zich sterk maken voor duurzaamheid o.a. door isolatie en zonnecellen plus zonneboiler en aanbrengen van uitstroombeperkers op alle kranen. Ook is het zo dat Allardsoog contacten onderhoud en samenwerkt met naburige instellingen of personen zoals bijvoorbeeld het Bloeizone project in Bakkeveen. Via de website wordt aandacht van de gasten gevraagd voor Wereld Erfgoed locaties zoals bijvoorbeeld de Waddenzee en daarnaast ook voor culturele zaken zoals musea, toneelvoorstellingen etc. Daarnaast moet er volgens de hoogste eisen voldaan worden aan de milieuvriendelijkheid van schoonmaakmiddelen en -methoden plus scheiding en verminderen van de afvalstromen. Tenslotte is ook credit gegeven voor ons natuurbeleid in de vorm van het grote aantal nestkastjes op het terrein, de bijenstal van Sjoerd Bonnema en de plannen voor een voedselbos.
Kortom een prachtige score voor Allardsoog, neergezet door een klein team van vrijwilligers met grote inzet, kennis en doorzettingsvermogen.
Zo kunnen onze gasten zich veilig weten in ons huis en samen met heel Nivon de focus op duurzaamheid en MVO blijven richten!

Internationale Natuurvriendendag   11 september 2021

Het Centraal Bestuur (CB) heeft dit jaar de draad weer opgepakt van de viering van deze dag waarbij solidariteit en verbondenheid met Natuurvrienden organisaties over de grens het thema is. De viering vond plaats op zaterdag 11 september 2021bij het ABK huis en was gewijd aan het Natuurvrienden initiatief  Srebrenica- City of hope waardoor een watermolen gerealiseerd kan worden om de boeren zelfstandig hun graan te laten verwerken.

Han Verschuur zond ons een verslag van de viering :

Jullie aanwezigheid of ondersteuning anderszins hebben ertoe bijgedragen dat wij vandaag met een tevreden gevoel terug kunnen kijken op de herontdekking van de Internationale Natuurvriendendag. Inspirerend was jullie respons en belangstelling. Ook al zijn de ineengeslagen handen in ons embleem wat gekrompen, we hebben ze nog. In jullie mildheid hebben jullie met een donatie die aan het oplopen is naar € 2500 aangetoond dat onze oorspronkelijke waarde solidariteit ook na 126 jaar nog betekenis heeft in onze beweging.

Vooral de ondersteunende activiteiten, die nog tot in oktober in diverse accommodaties en afdelingen gepland zijn en de aanvullende publiciteit waar jullie voor gezorgd hebben bevestigen, dat de viering van de Internationale Natuurvriendendag geen onderonsje van het Centrale Bestuur is, maar kennelijk op een breder draagvlak in onze vereniging mag rekenen.

Hieronder wat impressies van de inspirerende bijeenkomst. Om ook duidelijk te maken dat de watermolen in Srebrenica-Kasapic geen luchtkasteel is heb ik twee foto´s bijgevoegd van de eerste activiteiten, die al voor de realisatie hebben plaats gevonden. Afgelopen zomer heeft een kleine groep Italiaanse Natuurvrienden een begin gemaakt met het herstel van de houten behuizing, nog zonder dak op de fundamenten van een verdwenen watermolen. Dat is niet meer dan de aanzet tot het herstel van de molen. Er moet nog geïnvesteerd worden in het dak, een maalwerk, een turbine en een generator. Bovendien moet er een 2,5 m hoge en 10 m lange dam opgeworpen worden, om een verzamelbekken te creëren, dat ervoor moet zorgen, dat de molen door een gelijkmatige watertoevoer wordt gevoed. De daarvoor benodigde middelen komen nu beschikbaar dankzij jullie hulp.

Uiteraard zullen wij de voortgang verder monitoren. Via onze informatiekanalen zullen wij daarover berichten. Na de lastige coronaseizoenen is het initiatief in Srebrenica ook in de toekomst geholpen met ´free publicity´. Jullie kunnen daartoe bijdragen.

 

Deze zomer zijn gelukkig alleen nog de basis coronamaatregelen van kracht en kan iedereen vrijwel normaal recreatie bestemmingen bezoeken. Allardsoog biedt daarom weer plaats aan veel meer gasten dan in 2020 was toegestaan. Wat een prachtig verschil met vorig jaar!

Van Milieudefensie kregen we onlangs een compliment omdat hun trainingsweekend voor jongeren van de Future Fair Generation zo fantastisch verliep in Allardsoog. Niet alleen het verblijf op zichzelf,  het totale plaatje aan faciliteiten en de prettige huiswachten van Allardsoog werden heel erg gewaardeerd!  We ontvingen de volgende mail, zeer de moeite waard om even aandacht aan te schenken en van harte aanbevolen om de info verder te delen!

Milieudefensie schreef:

Ontzettend bedankt voor jullie samenwerking tijdens het afgelopen FFG traject in Noord Nederland. Als vrijwilligersteam binnen Milieudefensie hebben wij bijgevoegde promotievideo gemaakt. De video bestaat uit verschillende shots van alle projecten en deelnemers, maar natuurlijk ook van het Nivon huis tijdens het trainingsweekend!

We zouden jullie willen vragen om de video te delen op jullie social media kanalen en/of binnen jullie netwerk, zodat we voor de volgende editie weer nieuwe deelnemers kunnen bereiken! 

Je kunt hem via deze link downloaden, of via Youtube bekijken en delen. Voor verdere informatie over het traject kun je mensen verwijzen naar de website en de Instagram pagina (@fairfuturegenerators).

 

Juni 2021

Met ingang van 5 juni waren er weer versoepelingen van de coronamaatregelen.

Dit betekent voor de Nivonhuizen dat er weer groepsboekingen mogelijk zijn en dat er weer dag bezoek ontvangen kan worden. Ook passanten van het Rustpunt mogen weer voet aan wal zetten voor koffie/thee en toiletgebruik.

 

De vaccinatiegraad plus het afnemend aantal Coronapatiënten geeft openingsmogelijkheden voor de recreatieve sector.

Zo zal precies op 30 juni, de dag waarop de volgende stap in het heropeningsplan zal gaan gelden, van start kunnen:

de traditionele  3 prov. Fiets-3-daagse  daagse rondom Bakkeveen (lees Allardsoog).

Laat je inspireren door te kijken op www.3fiets.nl en schrijf je snel in, want de reclame leuze vol=vol is een strenge restrictie vanuit de Gemeente.

De organisatie krijgt vergunning voor dit evenement onder de volgende voorwaarden;

a.       Van tevoren inschrijven via www.3fiets.nl .

b.       Controle inschrijving en uitreiking routebeschrijving etc doen we zoveel mogelijk buiten.

c.       Er wordt in tijdsblokken gestart, deelnemers krijgen hier een mail over.

Een verblijf in Allardsoog biedt een prachtige start positie voor de tochten, dus orienteer je en schrijf in voor de fietstocht en reserveer in Allardsoog.. Veel sportieve uren en voorpret!

Mei 2021

Een buitengewoon regenachtige en koude maand kroop voorbij. Maar oh wat een geluk dat op het laatst er toch mooi lente weer aanbrak, precies op de dag waarop NL-DOET op Allardsoog was ingeroosterd.

Met een gezellige groep vrijwilligers kon veel werk verzet worden zoals schilderen van de houtschuur en het wieden van de jeu de boules-baan.  Prachtig zichtbare verbeteringen, dank allemaal!

April 2021

De maand die ‘doet wat ie wil’ laat ons flink in de kou staan in de eerste helft. Binnen is het gelukkig warm en is er tevens weer wat leven in de brouwerij. Zo is o.a. de expositie vernieuwd. Nadere gegevens omtrent de exposanten en een kleine foto indruk is te bekijken onder het kopje Exposities.

Ondanks de bijna winterse omstandigheden buiten is de natuur al aardig in gang met de lente. Dat moet ook wel, want er is geen tijd te verliezen op de kalender als het gaat om het lengen van de dagen. Hoe snel is het immers weer 21 juni!?

Bij het fietsen in de omgeving van Allardsoog kan er dan ook al voorjaarsactiviteit gespot worden. Huiswacht Teja Kramer maakte op een zonnige dag deze collage om u een kleine indruk te geven. De moeite waard om zelf ook eens te komen kijken!?

Maart 2021

De mooie eerste dagen van deze vroege lentemaand brengen ons gelukkig goed nieuws! Het Centraal Bestuur van Nivon heeft besloten dat alle accommodaties per 3 maart weer open gaan. Hiervoor gelden wel strikte regels die tevens  beperkingen inhouden. De veiligheidsregio van Allardsoog heeft gelukkig eveneens toestemming gegeven om onder  handhaving van het strenge Nivon Corona protocol boekingen te doen voor INDIVIDUELE gasten. Zo komt er weer langzaam dus leven in de brouwerij!! Mooi op tijd om de ontwakende natuur te beleven..

Februari 2021

De tweede maand is traditioneel de koudste maand van het jaar. Ook dit jaar konden we dat ervaren, winterse koude inclusief SNEEUW nog wel.. De huiswachten Kitty en Hans maakten prachtige foto’s van de sprookjesachtige omgeving van Allardsoog. Dus ook al is het tot 2 maart nog niet mogelijk om Allardsoog als gast te bezoeken, zo konden we toch meegenieten van de stilte en de schoonheid.

Alle huiswachten doen nog steeds hun naam eer aan door de wacht te houden bij en over het huis. Het huis staat daardoor nooit onbeheerd en zeker met deze grote temperatuurverschillen is allertheid op kleine of grote storingen heel belangrijk. Geweldig dat er permanente bezetting gerealiseerd kan worden door ons grote team huiswachten 🙂

Van Rinus ontvingen we de volgende sneeuwfoto’s, met zelfs ‘sneeuwduinen’ :

Januari 2021

De beste wensen voor een gezond, gezellig en inspirerend jaar met en bij het NIVON toegewenst!!

We kijken reikhalzend uit naar versoepelingen in de RIVM maatregelen zodat er op grotere schaal plannen gemaakt kunnen worden voor workshops en overige activiteiten in dit nog prille jaar 2021. Gelukkig staat er al wat in de agenda dus het begin is er.

Van de verschillende workshops is met tekst of afbeeldingen de sfeer aangegeven van de afgelopen versies die we eind 2020 nog konden vormgeven. Laat je inspireren door die beelden en teksten! Kijk bij de rubriek Nieuws onder in het uitklap-menu rechts van de menubalk 🙂

 

December 2020

Op weg naar de feestdagen zijn we met z’n allen helaas toch weer in een lockdown terecht gekomen. Op de valreep waren er tussen eind november en half december toch nog drie workshops die konden doorgaan:  Schilderen met bijenwas (Encaustic Art) , workshop gevarieerd vegetarisch komen en een weekend Qui Gong. Alle deelnemers en docenten waren heel blij met de gezellige en leerzame dagen samen.  Foto’s van deze gezellige dagen kunt u vinden onder het submenu Nieuws. De data voor in het voorjaar zijn reeds vastgelegd, dus inschrijven kan al!!

Ondanks de actuele lockdown mogen de Natuurvriendenhuizen gelukkig open blijven onder dezelfde restricties als in het najaar. Dit houdt in: minder gasten, desinfectie, afstand houden, mondmaskers dragen etc. Er mogen verschillende huishoudens tegelijk boeken, maar zonder dat ze erop uit zijn om er een ontmoeting of feest ervan te maken. Dus voor vriendengroepen of gezinnen die familie van elkaar zijn is er geen gelegenheid om te verblijven in Allardsoog, dit met het oog op de voorgeschreven maximale groepsgrootte.

Heel fijn om telkens weer te vernemen dat zowel de gasten als ook de huiswachten zich prettig en veilig voelen in Allardsoog, complimenten voor het volhouden van de geldende maatregelen!!

Voor 2021 kijken we dan ook met goede moed naar de afwisselende activiteiten die reeds zijn ingeroosterd en rekenen op veel gasten en hopen we ook weer groepen te mogen ontvangen.

Namens alle vrijwilligers van Allardsoog wensen we iedereen (toch) prettige feestdagen en goede gezondheid. Graag tot ziens in Allardsoog in 2021!!

 

Oktober 2020

Afdeling Fryslân heeft eind vorig jaar Allardsoog ‘geadopteerd’ Het voltallige afdelingsbestuur heeft zitting genomen in de Beheercommissie (BHC) van Allardsoog om de leden meer te betrekken bij dit bijzondere Natuurvriendenhuis. Het bleek een schot in de roos!  Meer hierover leest u in de Nieuwsbrief van Afdeling Frylsân onder het submenu: nieuws

We maken de balans op van de zomer nu herfstregen en lagere temperaturen ons in de herfst gebracht hebben.

Het was ondanks alle Corona toestanden een heel goed seizoen voor Allardsoog. Praktisch  de hele zomer was het maximale aantal gasten in huis dat met Nivon Nederland en de Veiligheidsregio was overeengekomen. De zeer ruime opzet van het voormalige schoolgebouw is daarbij een zeer belangrijke factor naar is gebleken!  De ruime gangen, de grote keuken en de uitbundig grote eetzaal en entree maken dat iedereen zich heel veilig voelde.

Iris Vermaas van Nivon Nederland maakte vorige maand mooie foto’s in ons Natuurvriendenhuis en ook met behulp van een drone werd Allardsoog op de gevoelige plaat gezet, schitterend overzicht met goed waarneembare structuur van de voormalige Landbouw Huishoudschool. Ook de Jeu de Boules baan is prachtig te zien.

Workshops dit najaar Coronaproof

De workshop Creatief met bijenwas (Encaustic Art) in december van Sonja Hendriks op een veilige manier gegeven kan worden. In de Klinkenbergzaal blijkt er voldoende ruimte voor een gezellige groep deelnemers met 1,5 meter tussenruimte. Ook zijn de overige faciliteiten zoals stroomvoorziening voor de kleine strijkboutjes in ruime mate aanwezig. Sonja heeft er heel erg zin in om de workshop te geven. Ze benadrukte dat het echt niet nodig is dat je kunt tekenen of schilderen; De verwarmde was laat je op eigenzinnige wijze de mooiste afbeeldingen vormen. Kijk eens wat je tijdens deze workshop zoal kunt doen op de website van Sonja:

Geen buurtbus door Corona   🙁

Gasten die met het OV naar Allardsoog willen reizen kunnen niet verder dan Bakkeveen komen met Arriva. Probeer bij het vastleggen van je verblijf met de aanmeldsecretaris te regelen dat een huiswacht je van de bushalte in Bakkeveen kan ophalen tegen een vrijwillige vergoeding. Deze transfer is voor maximaal drie personen.

1 juli :   Nieuwe honing en versoepeling Corona-maatregelen

Het RIVM en onze Veiligheidsregio hebben per 1 juli toestemming gegeven voor het verblijf van gasten uit 9 verschillende huishoudens, zo komt Allardsoog dus weer flink op stoom!

Imker Sjoerd Bonnema van “de Kleine Salamander’ heeft onlangs honing geoogst uit de bijenkasten op Allardsoog. Ruim 14 kg kon hij slingeren. Hij heeft grote en kleine potjes gevuld en voorzien van speciale Allardsoog etiketten. Zodra het door de Veiligheidsregio voor onze huiswachten weer is toegestaan om aan de balie fietskaarten, jam en honing te verkopen kan je naar deze nieuwe honing vragen. Leuk om cadeau te geven of om lekker zelf te smikkelen!

 

 

 

 

20 juni :   Doneren Nivon.nl

Door de coronacrisis zal het aantal overnachtingen in de Natuurvriendenhuizen dit jaar onvoorstelbaar veel lager uitvallen dan vorige jaren, een grote verliespost dus! (Zoals voor zoveel  organisaties in de toerisme sector)

Daarom is Nivon Nederland een actie gestart om leden en niet-leden gelegenheid te bieden om een donatie te doen. Dit kan via https://doneren.nivon.nl/

Uw donatie kan zowel bestemd worden voor Nivon als geheel of ook specifiek voor uw favoriete Natuurvriendenhuis of Nivon Camping. We hopen dat veel mensen de website zullen bezoeken en er een donatie zullen doen.

17 juni:   Jeu de boules

De jeu de boules baan is helemaal opgeknapt en ligt er weer uitnodigend bij! Leuk om op gepaste afstand met andere gasten in gesprek te komen tijdens een ontspannend spelletje jeu de boules.

15 juni:   verruiming aantal gasten

Vanaf 15 juni kunnen er maximaal 30 gasten ontvangen worden in Allardsoog! De verruimde maatregelen zijn gebaseerd op de RIVM richtlijn en goedgekeurd door Nivon Nederland en tijdens inspectie door onze veiligheidsregio. Gasten zijn dus weer van harte welkom en kunnen zich veilig voelen!

Reserveringen graag altijd in overleg met onze aanmeldsecretaris : allardsoog@nivon.nl of eventueel telefoon 088 0990971

1 juni 2020:   Heropening Allardsoog

In de voorbereiding van het heropenen van Allardsoog op 1 juni 2020 is het plan van aanpak dat de Beheercommissie had opgesteld en uitgevoerd om veiligheid te beiden aan gasten en huiswachten goedgekeurd door het Corona team van Nivon Nederland.

Op donderdag 28 mei werd Allardsoog bovendien door een inspecteur van de veiligheidsregio bezocht om goedkeuring te krijgen voor heropening van het huis voor logerende gasten (dag-toerisme nog niet mogelijk, het Rustpunt blijft dus nog gesloten tot nader order)

De inspecteur was onder de indruk van alle details waaraan gedacht was en gaf als compliment dat er goed was nagedacht over alles!!

Bij het reserveren via de Aanmeldsecretaris ( allardsoog@nivon.nl) worden de nieuwe maatregelen en gedragsregels voorgelegd aan de gasten voor instemming. Ook zijn deze gedragsregels op verschillende plaatsen in het huis duidelijk zichtbaar opgehangen om onveilige situaties te voorkomen.

De capaciteit van het huis is drastisch verminderd om veilig verblijf te garanderen. Gasten van maximaal 6 verschillende huishoudens kunnen tegelijkertijd in huis zijn. Elk huishouden kan dan beschikken over een eigen toilet/douche, eigen eettafel, eigen zitje. Het terras in de binnentuin is volgens de 1.5 meter maatschappij ingericht. Er is ruim desinfectans en reinigingsmateriaal beschikbaar op de plek waar dat gewenst is.

Tips voor uitstapjes:

Bessenkwekerij It Fryske Hiem voor verrassende workshops zoals o.a. jam en likeur maken 🙂  Ook is er een Melktap voor biologische melk van het bedrijf zelf.

Neem ook eens een kijkje bij de Schaapskooi van it Fryske Gea.

Beide uitstapjes zijn op nog geen 2 km afstand van Allardsoog te vinden!

Voor meer info: kijk op https://allardsoog.nivon.nl/de-omgeving/

NIVON   1 mei viering 2020

Boeiende Koos Vorrink lezing door Sadet Karabulut. Ze sprak de 4de Koos Vorrink lezing uit. Vanwege de corona-maatregelen zonder publiek en daarom digitaal te zien en te horen via onderstaande link. Ook Sabine Baumgarten van Nivon Jong was te gast en sprak over het ontstaan en de geschiedenis van de natuurvrienden beweging en haar ervaring met de totaal 40 Natuurvrienden organisaties wereldwijd.

Inwoning door eendenfamilie

Reeds enkele jaren is de binnentuin van Allardsoog een vruchtbare plek. Een flink aantal eendenkuikens breekt er door de eierschil heen na geduldig uitbroeden.

Huiswacht Jan de Mars fotografeerde het prille familiegeluk en beschreef hoe het eraan toe ging:

” Tijdens een huiswachtweek trof ik totaal onverwacht een eend met negen kuikentjes in de binnentuin. Twee vragen: hoe zijn ze er gekomen en hoe krijg ik ze in de vrije natuur? In mijn naïviteit heb ik als eerste reddingsactie een teiltje met water in de tuin gezet, maar daar hadden ze geen belangstelling voor. De eend liep met haar kroost van struik naar struik en zocht naar een uitgang. De tuin is alleen via de gang van het huis te bereiken. Toen de deur naar het halletje bij de achteruitgang open stond is de eend daar naartoe gewaggeld. Na het maken van een paar foto’s heb ik de voordeur van het halletje opengezet. Het gezelschap vertrok snel over parkeerplaats en grasveld richting sloot.

Omdat er vanwege het hete weer vaak veel deuren open stonden, was ik even in de veronderstelling dat de groep via het het huis in de tuin was gekomen. Na lang zoeken heb ik toch het goed verborgen nest tussen de struikjes gevonden. Dat betekent dus dat de eend een maand heeft zitten broeden terwijl er op enkele meters afstand gasten zaten te koffiedrinken, kinderen op de trampoline sprongen, het gras werd gemaaid, enz.

Omdat de struikjes later dat jaar gerooid zijn, verwachtte ik niet dat de eend het volgende jaar weer terug zou komen. Dat was echter wel het geval. Ze koos een paar andere struikjes uit voor het maken van een nest en kreeg daar twaalf kuikentjes. Ik heb geconstateerd dat ze af en toe de tuin uitvloog om te eten en dan de eieren onder een dikke laag dons achterliet.”

Mooi verslag Jan, dank voor je opmerkzaamheid en de verslaglegging in woord en beeld!

Februari 2020:  NIVONLAND Kinderpaspoort

De aantrekkelijke lay-out van deze leuke uitgave zal er zeker toe bijdragen dat kinderen vaker op vakantie willen in NIVONLAND ! Er zijn verschillende missies uitgeschreven om te voltooien, met stempels die te behalen zijn en natuurlijk alle leuke ervaringen tijdens hun verblijf op de verschillende lokaties van Nivon. Het is werkelijk een heel aantrekkelijk product dat Nivon Nederland hiermee aanreikt aan (groot)ouders om kinderen te stimuleren bij Nivon te verblijven. Goede actie van Nivon !

Krokusvakantie februari 2020

Het waren super gezellige weken deze voorjaarsvakantie! Een flink aantal gezinnen met kinderen waren onze gast zodat de gymzaal weer eens uitbundig gebruikt werd, wat een leven in de brouwerij!

Familie

In de nestkastjes aan de voorzijde van het huis waren de eerste vogeltjes zich al weer aan het oriënteren, de lente is nu duidelijk in aantocht, ook daar dus veel levendigheid.

NL doet AFGELAST  ( 12 maart 16.45)

Op vrijdag 13 maart is de grote landelijke vrijwilligersactie vanwege de uitbraak van het Corona virus afgelast. De voorgenomen grote klussen in en om het huis zouden door extra vrijwilligers ter hand genomen worden. Zo zou onder andere de Jeu de boules baan weer opgefrist worden voor het komende seizoen.

Ook verschillende schoolklassen die actief zouden zijn hebben zich afgemeld voor dit project. We hopen natuurlijk dat dit slechts uitstel zal zijn en geen afstel zal blijken te worden..

Opfrissen Rustpunt Allardsoog

                      

Allardsoog is een RUSTPUNT voor fietsers en wandelaars, maar momenteel gesloten vanwege de sluiting van het huis. De vlag met het Rustpunt logo heeft de afgelopen seizoenen dapper dienst gedaan en is nu aan vervanging toe. Tweede week maart komt er een nieuw fris exemplaar aan de vlaggenmast voor het huis.

Wanneer het huis weer wordt opengesteld voor gasten zal ook de functie van Rustpunt weer ingevuld worden. Nog niet bekend in welke vorm we deze service kunnen aanbieden.

We hopen de vele wandelaars en fietsers komend zomerseizoen toch zeker te kunnen ontvangen voor een kopje koffie of thee, een praatje met de huiswachten en het bekijken van de actuele expositie van regionale kunstenaars.

 

Landelijke Nivon- Actie voor kinderen

Nivon Nederland heeft ook in 2020 de landelijke actie ‘kinderen tot 16 jaar gratis’!
Ouders, begeleiders en grootouders mogen als Nivon-lid gratis twee kinderen onder hun begeleiding laten logeren in Allardsoog. De kinderen moeten daarvoor ook Nivon-lid zijn en bij aankomst hun eigen lidmaatschapskaart tonen.

CADEAU-TIP: 

GEEFT UW JARIGE  (KLEIN) KIND EEN NIVON LIDMAATSCHAP CADEAU!!

Geef ze daarmee ruimte voor een ervaring in plaats van materiële zaken.

De unieke gymzaal van Allardsoog blijft gelukkig open in de wintermaanden!!

Door vrijwilligers van de Technische dienst en met steun van Nivon-Nederland wordt de prachtige gymzaal verduurzaamd en daarmee winterproof gemaakt. Met een vernuftig systeem met o.a. grote ventilatoren die aan het plafond worden aangebracht zal in de koude wintermaanden de gymzaal verwarmd kunnen blijven. Eerder was er sprake van sluiting van deze bijzondere accomodatie vanwege het buitensporige (!)  energie verbruik in de wintermaanden. We zijn als bestuur ontzettend blij met de enorme inzet en financiële ondersteuning die dit project ondervindt.

Bovendien is in het kader van verduurzaming en terugdringen van het algemene energieverbruik  ruimte gemaakt voor isolatie van alle buitenmuren van heel Allardsoog. Naast de eerder aangebrachte zonnepanelen en aanpassingen van CV leidingen zal daarmee grote winst behaald worden op gebied van energiebesparing. Chapeau voor de vrijwilligers van de Technische dienst!!

Voor eerdere nieuwsberichten van en over Allardsoog kijkt u onder het kopje Nieuwsbrieven (zie uitschuifmenu onder de button Nieuws en activiteiten)

Activiteiten  en evenementen 2020

Er is reeds een aantal interessante activiteiten en evenementen bekend voor het hele jaar.  Behalve leuke en interessante workshops in eigen huis kunnen zeker ook regionale evenementen zoals de Drentse fiets4daagse , theaterspektakel het Pauperparadijs  en een heuse Opera op het Wad bij Moddergat een prachtige aanleiding vormen voor een verblijf in Allardsoog!

Ook de NIVON fietstocht RONDJE NOORD OP DE FIETS van 6-12 september is de aandacht waard!

Voor uitgebreide informatie  onder het  kopje WORKSHOPS en evenementen (zie uitschuif menu onder de button Nieuws en activiteiten)