Internationale Natuurvriendendag

Internationale Natuurvriendendag   11 september 2021

Het Centraal Bestuur (CB) heeft dit jaar de draad weer opgepakt van de viering van deze dag waarbij solidariteit en verbondenheid met Natuurvrienden organisaties over de grens het thema is. De viering vond plaats op zaterdag 11 september 2021bij het ABK huis en was gewijd aan het Natuurvrienden initiatief  Srebrenica- City of hope waardoor een watermolen gerealiseerd kan worden om de boeren zelfstandig hun graan te laten verwerken.

Han Verschuur zond ons een verslag van de viering :

Jullie aanwezigheid of ondersteuning anderszins hebben ertoe bijgedragen dat wij vandaag met een tevreden gevoel terug kunnen kijken op de herontdekking van de Internationale Natuurvriendendag. Inspirerend was jullie respons en belangstelling. Ook al zijn de ineengeslagen handen in ons embleem wat gekrompen, we hebben ze nog. In jullie mildheid hebben jullie met een donatie die aan het oplopen is naar € 2500 aangetoond dat onze oorspronkelijke waarde solidariteit ook na 126 jaar nog betekenis heeft in onze beweging.

Vooral de ondersteunende activiteiten, die nog tot in oktober in diverse accommodaties en afdelingen gepland zijn en de aanvullende publiciteit waar jullie voor gezorgd hebben bevestigen, dat de viering van de Internationale Natuurvriendendag geen onderonsje van het Centrale Bestuur is, maar kennelijk op een breder draagvlak in onze vereniging mag rekenen.

Hieronder wat impressies van de inspirerende bijeenkomst. Om ook duidelijk te maken dat de watermolen in Srebrenica-Kasapic geen luchtkasteel is heb ik twee foto´s bijgevoegd van de eerste activiteiten, die al voor de realisatie hebben plaats gevonden. Afgelopen zomer heeft een kleine groep Italiaanse Natuurvrienden een begin gemaakt met het herstel van de houten behuizing, nog zonder dak op de fundamenten van een verdwenen watermolen. Dat is niet meer dan de aanzet tot het herstel van de molen. Er moet nog geïnvesteerd worden in het dak, een maalwerk, een turbine en een generator. Bovendien moet er een 2,5 m hoge en 10 m lange dam opgeworpen worden, om een verzamelbekken te creëren, dat ervoor moet zorgen, dat de molen door een gelijkmatige watertoevoer wordt gevoed. De daarvoor benodigde middelen komen nu beschikbaar dankzij jullie hulp.

Uiteraard zullen wij de voortgang verder monitoren. Via onze informatiekanalen zullen wij daarover berichten. Na de lastige coronaseizoenen is het initiatief in Srebrenica ook in de toekomst geholpen met ´free publicity´. Jullie kunnen daartoe bijdragen.

Deze zomer zijn gelukkig alleen nog de basis coronamaatregelen van kracht en kan iedereen vrijwel normaal recreatie bestemmingen bezoeken. Allardsoog biedt daarom weer plaats aan veel meer gasten dan in 2020 was toegestaan. Wat een prachtig verschil met vorig jaar!

Van Milieudefensie kregen we onlangs een compliment omdat hun trainingsweekend voor jongeren van de Future Fair Generation zo fantastisch verliep in Allardsoog. Niet alleen het verblijf op zichzelf,  het totale plaatje aan faciliteiten en de prettige huiswachten van Allardsoog werden heel erg gewaardeerd!  We ontvingen de volgende mail, zeer de moeite waard om even aandacht aan te schenken en van harte aanbevolen om de info verder te delen!

Milieudefensie schreef:

Ontzettend bedankt voor jullie samenwerking tijdens het afgelopen FFG traject in Noord Nederland. Als vrijwilligersteam binnen Milieudefensie hebben wij bijgevoegde promotievideo gemaakt. De video bestaat uit verschillende shots van alle projecten en deelnemers, maar natuurlijk ook van het Nivon huis tijdens het trainingsweekend!

We zouden jullie willen vragen om de video te delen op jullie social media kanalen en/of binnen jullie netwerk, zodat we voor de volgende editie weer nieuwe deelnemers kunnen bereiken! 

Je kunt hem via deze link downloaden, of via Youtube bekijken en delen. Voor verdere informatie over het traject kun je mensen verwijzen naar de website en de Instagram pagina (@fairfuturegenerators).