Wandelroutes rondom Bakkeveen

Een lange route van 17.5 km die rondom Bakkeveen gaat en een korte route van 11,4 km vanaf startpunt tot en met Bakkeveen. Het startpunt van de wandeling is Restaurant ‘de Drie Provinciën’, vlakbij Natuurvriendenhuis Allardsoog.

Vanaf het startpunt gaat de route eerst over het natuurgebied ‘het Mandeveld’, in het Fries ‘het Mandefjild’ . Dit gebied kenmerkt zicht door uitgestrekte heide, een zandverstuiving  ‘de Bakkeveense duinen’ en een paar prachtige vennen en de pingoruïnes de Harmsdobbe en Pûpedobbe.  Het infobord bij de start vertelt u precies waar u wat kunt aantreffen.

De route begint langs de zuidkant van dit gebied en gaat richting Bakkeveen, hier is horeca. De lange route gaat dan verder door het bos van Landgoed de Slotplaats aan de andere kant van Bakkeveen. Dit is hoofdzakelijk bos met een aantal prachtige vennen met mooie vlonderpaden. Dit gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Dan komt de route uit bij Landgoed  ‘de Slotplaats’ in Bakkeveen. Hier is een theehuis, voor openingstijden raadpleeg de website.

Beide routes gaan via de noordkant van het natuurgebied terug richting het beginpunt. Daarbij lopen we over de heide van Allardsoog.

  • U kunt HIER de PDF van de route rondom Bakkeveen downloaden (17,5 km)
  • De PDF van de andere route (11,4 km) kunt HIER downloaden.

Boswandeling landgoed De Slotplaats

De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis met rabatten, pingoruïnes en een sterrenschans en prachtige lanen met eeuwenoude bomen. Meer informatie over deze wandeling en hoe je de route kunt downloaden vind je op de website van Natuurmonumenten.

Korte wandelingen

Op de website van  Bakkeveen.nl vindt u nog meer wandelroutes in Bakkeveen en omgeving.

Tweedaagse wandeling met een overnachting in Allardsoog

Tijdens deze tweedaagse wandeling wandelt u vanuit Appelscha door een bijzonder, weids en stil natuurreservaat: het Fochteloërveen . Via gevangenismuseum Veenhuizen gaat de route door afgelegen, rustgevend boerenland met mooie, karakteristieke boerderijen en vaarten. De wandeling eindigt in Natuurvriendenhuis Allardsoog waar u kunt overnachten. Wilt u reserveren? Klik dan HIER.

Op dag twee voert de weg langs kleine natuurgebiedjes met bos, hei en vennen en door het prachtige landschap langs het meanderende beekje Lieverse Diep. De wandeling eindigt in Roden.
Op de eerste dag is de route 23,5 kilometer en op de tweede dag 18,5 kilometer. Download HIER de routebeschrijving