NIEUW:     Het Stellingenpad

van Appelscha tot Appelscha..  Te belopen met Allardsoog als rustplaats!!

klik op deze link voor meer info..

Veel wandelplezier!!

https://www.recreatieschapdrenthe.nl/fonds/realisatie-streekpad-het-stellingenpad

Wandelroutes rondom Bakkeveen

Een lange route van 17.5 km die rondom Bakkeveen gaat en een korte route van 11,4 km vanaf startpunt tot en met Bakkeveen. Het startpunt van de wandeling is Restaurant ‘de Drie Provinciën’, vlakbij Natuurvriendenhuis Allardsoog.

Vanaf het startpunt gaat de route eerst over het natuurgebied ‘het Mandeveld’, in het Fries ‘het Mandefjild’ . Dit gebied kenmerkt zicht door uitgestrekte heide, een zandverstuiving  ‘de Bakkeveense duinen’ en een paar prachtige vennen en de pingoruïnes de Harmsdobbe en Pûpedobbe.  Het infobord bij de start vertelt u precies waar u wat kunt aantreffen.

De route begint langs de zuidkant van dit gebied en gaat richting Bakkeveen, hier is horeca. De lange route gaat dan verder door het bos van Landgoed de Slotplaats aan de andere kant van Bakkeveen. Dit is hoofdzakelijk bos met een aantal prachtige vennen met mooie vlonderpaden. Dit gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten. Dan komt de route uit bij Landgoed  ‘de Slotplaats’ in Bakkeveen. Hier is een theehuis, voor openingstijden raadpleeg de website.

Beide routes gaan via de noordkant van het natuurgebied terug richting het beginpunt. Daarbij lopen we over de heide van Allardsoog.

Boswandeling landgoed De Slotplaats

De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis met rabatten, pingoruïnes en een sterrenschans en prachtige lanen met eeuwenoude bomen. Meer informatie over deze wandeling en hoe je de route kunt downloaden vind je op de website van Natuurmonumenten.

Korte wandelingen

Op de website van  Bakkeveen.nl vindt u nog meer wandelroutes in Bakkeveen en omgeving.

Bonifatius Kloosterpad (NIEUW)

In het voetspoor van Heiligen en Pelgrims

In het najaar van 2019 werd deze bijzondere historische wandelroute in gebruik genomen. Voor wie er bij stilstaat en oog voor heeft, laat de erfenis van Bonifatius zich nog altijd goed lezen. De klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen zijn sprekende getuigen uit vervlogen tijden.

Het Bonifatius Kloosterpad bestaat uit twaalf aaneengesloten etappen tussen Dokkum en Wolvega en dertien rondwandelingen: op Schiermonnikoog, rond Anjum, om Dokkum heen, Burgum, Drachten, Oosterwolde, Wolvega en een meerdaagse route bij Buitenpost. In totaal beslaat de route over het wandelnetwerk in Fryslân zo’n 450 kilometer.

Het Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke historie van de kloosters en landschappen en toont de onlosmakelijke band tussen beiden. De pelgrim ruikt en ziet afdrukken van eeuwen in weidse akkers, graslanden, intieme boomwallen, coulissen, vaarten en wijken.

Een groot aantal etappes ligt binnen bereik van Allardsoog en ook voor een aantal ‘rondjes’ kunt u vanuit ons Nivonhuis mooie dagwandelingen uitzetten. Zie bijvoorbeeld rondje Oosterwolde en rondje Wolvega.

Alle etappes en rondjes zijn uitgebreid beschreven en van duidelijke kaarten voorzien. Zie hiervoor    http://bonifatiuskloosterpad.nl/

 

Tweedaagse wandeling met een overnachting in Allardsoog

Op de eerste dag loopt u  23,5 kilometer . Vanuit Appelscha gaat u door een bijzonder, weids en stil natuurreservaat: het Fochteloërveen . Via gevangenismuseum Veenhuizen gaat de route door afgelegen, rustgevend boerenland met mooie, karakteristieke boerderijen en vaarten. De wandeling eindigt in Natuurvriendenhuis Allardsoog waar u kunt overnachten. Wilt u reserveren? Klik dan HIER.

Op dag twee loopt u 18,5 kilometer. Vanuit Allardsoog voert de weg langs kleine natuurgebiedjes met bos, hei en vennen en door het prachtige landschap langs het meanderende beekje Lieverse Diep. De wandeling eindigt in Roden.
Download HIER de routebeschrijving