NIVON rondje Noord op de fiets

zaterdag 4 september t/m 10 september 2021

Fietstocht door de drie noordelijke provincies langs de drie Natuurvriendenhuizen Hondsrug, Allardsoog en Hunehuis. Verwen uzelf want er is bagagevervoer, volledige verzorging, en we bezoeken musea en maken excursies.  Ook de lakensets zijn inclusief.  Kijk voor meer informatie onder de knop workshops en evenementen (in de menubalk rechts bovenaan)

Stel uw eigen fietsroute samen

Kijk op:  https://www.route.nl/tips/fietsknooppunten

Fietsroute Bakkeveen, Fochteloo, Norg

Een bijzondere fietsroute met bijzondere afstap momenten die begint bij de Weverswâl 4, 9243 JL Bakkeveen. De route is 51 kilometer en voert langs de dorpen Bakkeveen, Fochteloo en Norg. Onderweg zijn er verschillende bezienswaardigheden. Beklim in het Fochteloërveen de uitkijktoren en kijk uit over het hoogveenlandschap. Misschien zie je zelfs een paar kraanvogels! Het Norger Esdorpenlandschap heeft onder andere essen, de gezamenlijke akkers van kleine boerendorpjes. Vooral in het voorjaar en zomer bloeien die rijk door de verschillende akkerkruiden. De  routebeschrijving van het Fietsroutenetwerk kunt u HIER downloaden.

Rondje Drachten, Bakkeveen, Donkerbroek

Een route voor liefhebbers van het Friese landschap. Je fietst over stille wegen een rondje in de omgeving van Drachten, Bakkeveen en Donkerbroek.

Drachten is rond 1950 uitgegroeid tot een stad. We gaan de stad zelf niet in omdat dit een rustige route is, maar voor de liefhebbers: je kunt doorrijden naar de Slinger, de grootste fietsbrug van Noord-Nederland met een lengte van 240 meter. Wie erover heen wil fietsen moet wel goed kunnen klimmen, want de brug is vrij steil. Maar in het midden kunt je uitrusten, daar is een plateau met een grote kegel die de brug 30 meter hoog maakt. Zodra het donker wordt is de hele fietsbrug verlicht. Bakkeveen is omringd door bos, hei en zandvlakten. Je vindt er het landhuis Slotplaats, waarvan het koetshuis een Toeristisch Informatiepunt (TIP) is geworden. In het Slotplaatbos vindt je de Sterrenschans, een zeshoekig verdedigingswerk. Donkerbroek is een dorpje voor natuurliefhebbers. Op loopafstand vindt je hier het landgoed Ontwijk waar je een indruk kunt krijgen van het vroegere landschap. Hierdoor is er een rijke flora en fauna. De  routebeschrijving van het Fietsroutenetwerk kunt u HIER downloaden.

Fietsroute door het Fochteloërveen

Tijdens deze fietstocht ontdekt u de plaatsen Assen, Veenhuizen, Fochteloo en Ravenswoud

Assen werd pas in de negentiende eeuw interessant voor de wat rijkere inwoners van de provincie. Zij maakten van Assen een welvarende stad met veel monumentale gebouwen, zoals het Drents museum of de Johan Willem Friso kazerne. Het is een stad vol evenementen: uiteraard de TT, maar ook de Asser Bluesdagen,  de kunstenaarsmanifestatie Art Explosion en Kolkend Assen, vol culturele activiteiten aan het eind van de zomer. Veenhuizen is vooral bekend als (straf)kolonie voor bedelaars en landlopers. De Maatschappij van Weldadigheid wilde de armen door middel van arbeid, onder andere in de vervening, heropvoeden. In het Gevangenismuseum kunt u van alles over de geschiedenis van Veenhuizen te weten komen. Fochteloo is vooral bekend door het Fochtelooerveen, waar u doorheen fietst. In dit natuurgebied van 2500 hectare komt u zeldzame flora en fauna tegen. Bij Ravenswoud staat een uitkijktoren met een fraai overzicht over het best bewaarde hoogveengebied in Nederland. De  routebeschrijving van het Fietsroutenetwerk kunt u HIER downloaden.